Surfen en schapendrijven?

Waarschijnlijk heb je nooit gedacht deze twee sporten in één titel te lezen. Maar zie hier. Het staat er toch.
En sporten, meervoud? Jazeker, ook schapendrijven is een sport. Niet zo conditioneel of fysiek uitdagend als surfen. Maar zeker wel de uren aan training en focus die nodig zijn om op hoog niveau te kunnen presteren.

Maar wat is behalve de “sport link” de daadwerkelijk link tussen de twee? Nee, het is zeker niet de locatie waar de sport beoefend wordt die een overlap of vergelijking biedt. Wat dan dus wel?

Volharding. Of zoals de Engelsen zeggen perseverance.

En hoewel dit voor vele sporten geldt is dit zeker van toepassing voor deze twee (naast er uiteraard plezier in hebben). Want beide sporten zijn niet voor personen die even snel wat onder de knie willen krijgen. De echte talenten daar gelaten natuurlijk 🙂

Surfen; ik vertel wel eens in gesprekken dat ik dit nu serieus ben gaan oppakken en zoveel mogelijk uren wil maken. Vaak krijg ik dan de vraag over of het moeilijk is om zo’n zeil vast te houden. Ik moet ze dan corrigeren dat het golfsurfen is waar ik mee bezig ben. De eerst volgende opmerking is dan dat dit een van de meest complexe sporten is om onder de knie te krijgen. En dat klopt zeer zeker ook. Maar de beloning als je dan eenmaal staat of zelfs met je eerst golf mee kunt surfen is oneindig groot (een glimlach tot je in slaap valt).
Want je tussen de regels wel leest is dat het letterlijk veel vallen en opstaan vereist om een eerste golf te pakken. En dat vereist volharding. Zeker als je voor de zoveelste keer langzamer dan de golf bent.

Schapendrijven; vergis je niet. Bij deze sport zijn zoveel variabelen waar je rekening mee moet houden:
– Je hond;
– De schapen;
– Het weer;
– Omstanders;
– Jezelf;
– Geluiden.

Je kunt 100-en uren trainen met je hond. Maar het blijft net zoals jij en ik een levend wezen. En ik heb soms ook stomweg mijn dag niet. Voor een hond is dat niet anders. Daar moet je ook op trainen en voor wedstrijden op voorbereid zijn. En dan is er jouw eigen persoon. Vanuit ervaring kan ik vertellen dat als je zelf je dag niet hebt, je training zeer zeker niet gaat zoals gehoopt.

In de lijst zie je ook nog schapen staan. Wat is daar zo “variabel” aan hoor ik je denken. Schapen zijn toch schapen en zijn niet bijzonder slim? Dat zijn twee aannamen die niet kloppen:
1. Er zijn vele verschillende rassen met elk hun eigen voor- en nadelen;
2. Toegegeven, ze zullen geen buskruit uitvinden, maar schrijf ze niet af als domme dieren.
En als je dus 2 verschillende rassen in een “koppel” hebt die jij met je hond over een parcours moet bewegen dan kan het vrij uitdagend zijn. Zeker als de ene helft van het koppel een snel type is en de andere helft liever lui dan moe.

Daarnaast zijn er nog variabelen in de lijst waar je weinig aan kunt beïnvloeden, maar die wel jouw run (zoals dat heet) kunnen maken en breken. Het enige wat je kunt met variabelen zoals weer, geluiden, en omstanders is zorgen dat je zoveel mogelijk traint in verschillende omstandigheden. Dan weet je hoe de hond, de schapen en jij reageren op de wisselende omstandigheden. Ik heb bijvoorbeeld al menig hond minder zien presteren toen “het geluid” op het veld minder werd door de wind en de hond de fluit commando’s niet meer goed kon horen. Een uitermate lastige situatie, maar ook daar valt op te trainen.

Zoals ik al in mijn eerdere blog beschreven heb zijn er bij het surfen veel variabelen om rekening mee te houden. En nu weet je ook dat er even zoveel variabelen zijn bij het schapendrijven. En om voldoende ervaring op te doen om te weten hoe alle variabelen werken en naar een mooi resultaat te leiden vereist volharding.

En plezier. Vergeet dat dus zeker niet 🙂

Heb je vragen of opmerkingen dan lees of hoor ik ze graag.

-thijs