Surfen en…?

Al enige tijd lees ik op het WWW en de sociale media dat surfers zich af vragen (en zeker in de winter) wat te doen naast het surfen om:

  • In vorm te blijven (want de kans om te surfen in de winter is vaak toch wat minder);
  • Je lichamelijk te verbeteren.

En zoals je hebt kunnen lezen ben ik nog een beginner als het om surfen gaat, maar met andere sporten heb ik veel meer ervaring. Ik heb dan ook geleerd hoe de ene sport tot een verbetering kan leiden bij een andere sport. Zo doe ik al meerdere jaren aan kickboksen. Nee. Ik train niet voor wedstrijden, maar puur voor de sport, techniek en plezier. En een terugkerend onderdeel tijdens een training is: opdrukken. Maar ondanks de jaren ervaring bleeft het opdrukken bij mij een lastig punt. Ik kon niet goed meekomen en blonk er ook niet in uit.

Totdat ik mij met HIT ging bezig houden. Door deze vorm van fitness te beoefenen ontwikkelde ik de kracht en spieruithouding waardoor ik wel goed mee kon doen met de opdruk sessies. Disclaimer; dit betekend overigens niet dat ik het enorm leuk vindt om te doen (voordat de trainer andere ideeën krijgt ;-)). Daarnaast werkt HIT ook nog in mijn voordeel voor het surfen, maar daar kom ik straks op terug.

Het kickboksen an sich is in mijn beleving dan weer de sport die een goede basis neerzet voor het surfen. Hoezo dat?

  • Balans; zonder balans komen je trappen en stoten niet aan en val je om na het eerste contact. Zo ook met surfen. Balans is key. Nu vergelijk ik het houden van je balans bij kickboksen niet met die van het surfen, maar het begint met goede positie.
  • Explosiviteit; dit gaat niet over kracht, maar techniek. Een goede trap of stoot uitdelen valt of staat met goede techniek. De pop-up bij het surfen moet snel, maar gecontroleerd gaan (denk weer aan de balans). Een favoriete oefening bij het kickboksen zijn burpees. Dit een heftige maar hele goede oefening die het dichtst bij een pop-up in de buurt komt.
  • Focus; kickboksen is vooruit denken en anticiperen. Zo ook bij surfen want tijdens de pop-up moet je al bezig zijn met de juiste richting, waren er obstakels en waar zijn deze, hoe reageert de golf, waar ben ik ongeveer, etc. etc.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze drie onderdelen vanuit het kickboksen zeker een positieve bijdrage leveren in het surfen. En zelfs HIT dus schreef ik net. Waarom dat? Nou, als je net zoals ik met een 8’ of 9’ longboard oefen is het uitvoeren van een duck-dive bijna niet te doen. Een turtle-roll is dan de aanbevolen methode om een hogere golf te passeren. Maar bij zo’n turtle-roll komen best wat krachten vrij. Long story short; vlak voor de golf draai je je board om en houd je deze vast terwijl jij onder je board hangt/zweeft. De golf valt dan over je heen en zodra deze voorbij is draai je weer terug op je board. Dat is best intensief, zeker als je de techniek nog niet onder de knie hebt. Dus de “simpele” kracht die ik opbouw met HIT werkt dan ook zeker in het surfen.

Om af te sluiten wil ik uiteraard meegeven dat er meerdere wegen naar Rome leiden. HIT en kickboksen dragen dus positief bij aan het surfen. Maar dat betekend niet dat dit voor iedereen zo werkt. Heb jij nog tips of ideeën voor mij om eens te proberen. Ik lees of hoor ze graag.

-thijs